Како одабрати икону?

Озбиљност у одабиру иконе је неопходна, било да је за ваш дом или на поклон драгим особама. Као што бирамо разне производе или одлучујемо ком мајстору ћемо поверити важан задатак, тако и приликом куповине иконе морамо обратити пажњу на неке ствари.


Даска за икону – Даска за икону је најважнији чинилац њене дуговечности. Она се у сликарско-конзерваторској терминологији назива и дрвени носилац – носилац бојеног слоја, значи онога што чини саму икону.
Дебљина даске за икону варира и зависи од величине даске. За мање формате дебљина даске за икону може бити и 25мм ако постоје кушаци (попречне летвице које су увучене у жљебове на полеђини даске ) па и преко 40мм уколико се ради о великим форматима икона за иконостас. Стандардна дебљина за величине икона које се сликају за кућне услове су око 30мм. …слика…
Дрво даске за икону не би требало да има чворове, али ако је пречника мањег од 5мм није проблематично сем што не изгледа лепо.
Даска за икону не сме да буде из једног комада дрвета, већ мора бити спојена од више комада дрвета различитих ширина. Те летве су се некад лепиле туткалом, а данас квалитетним винил ацетат лепковима који су последња реч технологије у лепљењу дрвета. Тако лепљен састав додатно се учвршћује уметањем „нут-а“ (танке дрвене летвице која прати спој од почетка до краја) …слика… Овако направљена даска има минималну могућност деформације која би довела до нарушавања бојеног слоја – пуцања.


Позлата
„Није злато све што сија“. И стварно, на икони оно што сија не мора бити право злато иако се тако чини. Проблем код тих ствари што нису злато је то што је тај сјај кратког века.

Постоје листићи имитације злата који се зову „шлаг метал“ и који кородира временом попримајући зелену нијансу, а има и бојених златних премаза.
Уверите се да је икона позлаћивана златним листићима који би требало да буду квалитета од минимум 22 карата па до 24 карата.


Лепота иконе
Иако о укусима не треба расправљати, икона није модни детаљ или део ентеријера који би требало да се уклопи уз намештај. Икона не треба да буде стара и да се купује као одрана и оштећена а нове израде.
Икона је прозор у Небо, ваш помоћник у молитви, присуство Господа нашег Исуса Христа, Мајке Његове Пречисте Владичице Богородице и свих светитеља у ликовима изображеним на самој икони. Тако да икона мора бити лепа, светла, да подстиче вашу побожност лепотом израде.

Ликови на иконама некад имају и благе и некад строге изразе лица али не би требало да то буде ништа нападно ако су строги или плачљиво ако су благи. Наравно све ће се то свести на ваш унутрашњи глас којим ћете одабрати икону или већ поверити сликање иконописцу у чије квалитете сте се већ уверили. Лик светих мора бити упечатљив и доминантан над осталим елементима иконе. Значи мора сликар највише пажње посветити лику, а да остале ствари као што су одећа ( драперје ) позадина, итд … буду у другом плану.